Gusturile şi drumeţiile nu se discută. Rămas bun Ciucaş-bun!


Articole, Hai cu noi pe munte! / luni, mai 29th, 2017

Gusturile şi drumeţiile nu se discută. Se împart şi împărtaşesc. E un drum al tău, dar împreună. Urmează 5 opriri pe harta personală a Ciucaşului meu:

1. Sfârşit de zi si început de drum:
O bâlbâială în întuneric care vrei să se termine cu o apăsare de comutator electric. În sus e plin de stele. În jos cort de montat şi temeri. Vrei simţuri ascuţite. Urzicile îţi spun “Aici e casa noastră, orăşean cotropitor de verde. Nu te vrem”. Te faci ghem în sacul care te înghiţite şi ţi-e frică de frig şi-ţi doresti ca noaptea să treacă cu bine şi cald şi mai repede.

2. Te trezeşti în cântec mărunt de ploaie şi te miri că stai pe uscat, pe sol ud printre plante. A trecut prima noapte. Speri cu o parte nespusă din tine ca Albatroşii mai mari vor renunţa la drumeţia pe munte necunoscută ţie. Dar nu. Eşti pe drum şi mergi în plin verde, şi urci, şi te bucuri de fiecare bucaţică de pământ drept ca un dependent de asfalt plat ce eşti. Şi ai grijă pe unde păşeşti.

3. Cabana Ciucaş se vede şi te bucuri că ai ajuns fără să te remorcheze în urcare. Vrei să-ţi dai o recompensă în dulceaţă cu nume ştiinţific (Rododendron). Dar nu. Se propune să mergi mai departe… şi mergi dar printre nori, văi de piatra şi cer. Ai ajuns şi… tanam! Muntele se arată tot, măreţie între cer şi pământ nemeritată pentru vizitator-consumator la muntele pe care îl asociai cu un nume de bere… Dar Ciucaş e bun şi se vede.

4. Peştele somn nu e de la munte dar iată-l aici la tine în castron. E dovada că albatroşii sunt gata să meargă o milă extra ca să-ţi fie bine ţie, un albatros începător necontributor.

Apoi e chitara mică-mare. Mică pe peretele căsuţei refugiu, colectiv decorată. Mare la montaniardul cu ştate mai vechi în cântare. Eşti la cald în căsuţă şi mulţumesti în gând omului care a construit-o, şi omului care i-a deschis uşa şi celor care ţi-au descoperit-o şi lemnelor care se ard pentru cald… şi adormi.

5. Început de zi şi sfârşit de drum. E dimineaţă cu vânt rece şi-ţi spui în gând: “La revedere căsuţă cu vedere la suflete prietene cu drumul. Rămas bun Ciucaş-bun, o să dau înapoi din ce am primit sub formă de filă în jurnal-Albatros”.

Şi sfârşit.

Andreea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.