Întotdeauna oamenii care urmează să meargă cu noi la munte vin cu o groază de întrebări despre costuri, echipament sau ritmul de mers. Unora nu le vine să creadă că dăm atât de puţini bani pe transport. Altora li se pare incredibil să poţi dormi foarte bine în cort în vreme ce la foc se cântă. Vom încerca în continuare să venim cu răspunsuri la unele dintre cele mai frecvente întrebări:
1. Cât de mult costă aplicaţiile?
Aplicaţia din Măcin costa aprox. 15-20 lei transport (bac + combustibil, dus-întors), iar mâncarea… în funcţie de preferinţele fiecaruiă. Cazarea este la cort. Costurile minime sunt datorate faptului că mergem organizat, câte 4-5 în maşină. Aplicaţia din Carpati va costa aprox. 50-60 lei transport (combustibil), iar mâcarea în funcţie de poftele fiecăruia. Cazarea este – aţi ghicit – tot la cort.
2. E necesar să îmi cumpăr tot echipamentul?
Noi recomandăm întâi să mergi la munte cu echipament împrumutat sau ieftin, în condiţii de siguranţă, pentru a observa dacă este o activitate în care merită să investeşti. Orice achiziţie de echipament nou recomandăm să o faci după ce ai discutat cu o persoana cu experienţă montană, dar în funcţie de nevoile tale.
3. Am înţeles că echipamentul este scump. Cât trebuie să cheltui pentru aceste aplicaţii?
Acest lucru este un mit. Echipamentul pentru aplicaţii implică costuri de aproximativ 0 lei (când împrumuţi marea majoritate a echipamentului) până la 325,1 lei (când vrei să îţi cumpări minimul necesar).
Echipament minim obligatoriu:
– o sticlă din plastic de apă – minim 1 litru (0 lei);
– o lanternă/frontala (0-10 lei) – poate fi împrumutată de la mama/tata/colegul/etc.
– încălţări cu talpă aderentă (0-100 lei) – cred toată lumea are o pereche de ghete, adidaşi sau bocanci;
– pelerină de ploaie (0 lei) – o împrumutaţi de la noi;
– fluier (0 lei) – îl oferim noi cadou;
– sursă de foc (0.1 lei);
– briceag/cuţit (0 lei) – cred că toata lumea are un cuţit de tăiat friptura în casă;
– cort (140 lei) – împrumutaţi de la noi în limita a câte corturi avem;
– rucsac/ghiozdan (0 lei) – poate fi împrumutat de la un prieten/frate/soră/coleg/etc
– izopren (25 lei) – poate fi împrumutat de la un prieten care face fitness/yoga sau de la noi;
– sac de dormit (50 lei) – poate fi împrumutat de la un prieten care merge la pescuit/vânătoare/munte/air soft (dar trebuie folosit cearşaf interior)
4. Nu sunt sigur dacă am condiţia fizică necesară pentru astfel de aplicaţii/ture. Cât deantrenat trebuie sa fiu?
Mai importantă decât condiţia fizică sunt dorinţa şi ambiţia. Muntele înseamnă efort dar şi plăcere. Înseamnă să admiri peisajele, dar în acelaşi timp să te şi autodepăşeşti. Aplicaţiile sunt făcute pentru începători, deci efortul este destinat începătorilor. Muntele “se mănâncă”cu linguriţa, astfel că totul se face progresiv. Cel mai bun antrenament pentru turele montanesunt chiar… turele montane.
5. Câtă experienţă montană este necesar să am pentru aceste aplicaţii?
Cursul şi implicit aplicaţiile sunt destinate începătorilor. Participarea la cursurile teoretice, la miniaplicaţii şi urmarea instrucţiunilor coordonatorilor în zonele monatane sunt suficiente, dar recomandăm şi aprofundarea individuală pe temele outdoor.
6. Până acum nu am dormit niciodată la cort. Cum va fi această experienţă?
Pentru că suntem unici şi irepetabili, fiecare are o altă experienţă pe munte în ceea ce priveşte dormitul la cort. Diferenţa poate apărea la nivel de confort, dacă echipamentul nu a fost folosit corespunzător (ex. cortul a fost poziţionat în pantă sau supratenta nu este întinsă bine, etc.).
7. Am văzut la TV cursuri cu oameni care îşi construiau adăpost, mâncau ce vânau şi filtrau apa din bălţi (ex. Bear Grylls, Les Strout). Vor fi activităţi şi de acest tip?
Acele emisiuni sunt regizate şi destinate uimirii spectatorilor care stau pe canapea. Noi ne dorim să contribuim la dezvoltarea abilităţilor fizice ale participanţilor începători cu activităţi în siguranţă (camping, plimbare pe munte, escaladă, orientare cu busola).
Dacă mai aveţi curiozităţi sau nelămuriri, îndrăzniţi să ni le scrieţi!
I can see my shoe from here…
Am completat un formular pentru niste cursuri!😝 Mai este valabil sau nu ma incadrez în grup ? Multumesc, Doru Costache
Mulţumim pentru feedback. Înscrierile sunt deschise până pe data de 20 martie. Abia după finalizarea acestui stadiu vom analiza toate răspunsurile şi vom contacta persoanele interesate. Indiferent dacă te încadrezi sau nu, vei primi un răspuns pe e-mail şi/sau telefon. Mulţumim