De ce? Pentru că ne-am dorit să determinăm tinerii să scoată nasul din smartphone şi să privească mai mult cerul, să facă mişcare într-un mediu natural. Căci, să fim serioşi, mişcarea este astăzi doar ceva ce mai facem când vine sezonul de vară şi vrem să arătăm bine la plajă. Din dorinţa de a da mai departe ideea că natura este echilibrul necesar tuturor am pus acum 4 ani bazele proiectului educaţional “Hai cu noi pe munte!”, proiect ce face parte acum din activităţile anuale ale clubului eco-turistic ATEC Albatros Galaţi
Ce se întâmplă în proiect? Ne propunem ca în fiecare an să oferim o şansă pentru 30 de tineri între 18 şi 35 de ani de a participa la cursuri de educaţie montană. Proiectul este structurat asltfel: 5 cursuri teoretice, 2 mini-aplicaţii practice în zona Galaţi-Brăila şi 2 aplicaţii montane în Munţii Măcin şi, respectiv, Munţii Vrancei. Activităţile implică orientare sportivă, căţărare, campare, traseu montan, dar şi nelipsitul foc de tabără, toate pliate pe cunoştinţele dobândite în timpul cursurilor teoretice. Ne propunem promovarea conceptului de voluntariat și mișcare în aer liber în rândul tinerilor, precum şi îmbunătățirea ablilităților participanților de a lucra în echipă și de a manageria situații neprevăzute. Participarea se face în schimbul unei taxe simbolice, o carte sau rechizite pe care le donăm ulterior copiilor dintr-o comunitate din Delta Dunării.
Turismul în România se confruntă cu o promovare slabă, mai ales în rândul tinerilor, care nu primesc o educaţie potrivită despre turismul ecologic, protejarea naturii şi folosirea zonelor naturale fără a le degrada. Astfel, parcurile naţionale şi naturale nu beneficiază de atenţia cuvenită şi sunt distruse de turiştii ce nu şi-au însuşit un minim de cunostinţe ecologice.
Proiectul educaţional „Hai cu noi pe munte!” îşi propune să ofere tinerilor informaţii utile despre turele în natură, echipamentul necesar în funcţie de traseul ales cât şi despre componentele sale esenţiale fără de care nu trebuie să se aventureze pe un traseu montan. De asemenea, tinerii vor afla despre pericolele ce le pot ieşi în cale şi modul în care să abordeze situaţii ce îi pot pune în pericol, precum apropierea unei furtuni sau întâlnirea cu animale sălbatice.
ATEC Albatros Galaţi este o organizație nonguvernamentală, nonprofit, de tineret fondată în 2006, dar care a existat ca grup informal sau sub alte forme de organizare încă din 1988.
În ClubulAlbatros Galaţi avem 28 de ani de experienţă în natură, iar activităţile variază de la plantări şi ecologizări, la concursuri montane, tabere, excursii, proiecte educaţionale şi de dezvoltare personală, numitorul comun fiind natura (puteţi găsi detalii pe www.albatrosgalati.org). Cele două principii după care ne ghidăm în Albatros sunt: autodepăşirea, dar în condiţii de siguranţă şi “dă mai departe”, astfel că participanţii la “Hai cu noi pe munte!” de anul acesta devin organizatori pentru anul următor.
Dincolo de mişcare, adrenalină şi siguranţă este vorba de echipă şi colaborare, aşa că “Hai cu noi pe munte!”
[…] este, pe scurt, proiectul “Hai cu noi pe munte!” care numără cinci ediţii încheiate cu brio şi o a şasea în curs de pregătire. Este […]