Trofeul Clubului Albatros, ediţia a XXV-a
etapa a IV-a, CNCTE 2013 – etapă tip Trofeu
Lacul Parcheş – Comuna Somova
26 – 28 iulie 2013
Program:
Vineri, 26 iulie:
12:00 – 22:00 Primirea participanţilor şi montarea taberei;
22:00 – 22:30 Şedinţa tehnică;
22:30 – 00:00 Un sfert de secol de vis înaripat;
Sâmbătă, 27 iulie:
08:00 – 09:30 Orientare sportivă în cadrul etapei CNCTE şi a Trofeului Clubului Albatros;
10:00 – 12:00 Escaladă pe stâncă în cadrul etapei CNCTE şi a Trofeului Clubului Albatros;
12:00 – 13:00 Testele teoretice (Floră şi faună, Meteorologie aplicată, Alpinism teoretic, Sanitar teoretic şi Zonă) în cadrul etapei CNCTE şi a Trofeului Clubului Albatros;
13:00 – 14:00 Poftă bună! Borş de peşte pescăresc oferit de organizatori;
15:00 – 18:00 Trofeul Clubului Albatros la Volei şi Fotbal în cadrul Trofeului Clubului Albatros;
18:00 – 20:00 Proba surpriză în cadrul Trofeului Clubului Albatros;
20:00 – 21:00 Proba de cros în cadrul etapei CNCTE şi a Trofeului Clubului Albatros;
21:30 – 22:30 Orientare de noapte – se punctează în cadrul CNCTE şi în cadrul Trofeului Clubului Albatros ca probă de regularitate;
22:30 – 00:00 Proba Cultural-Artistică în cadrul Trofeului Clubului Albatros;
10:00 – 20:00 Plimbare cu barca pe Lacul Parcheş, până la Mănăstirea Saon – oferită de organizatori;
Duminică, 28 iulie:
09:00 – 10:00 Festivitatea de premiere a Trofeului Clubului Albatros;
10:00 – 14:00 Defluirea participanţilor;
Regulamentul de concurs al etapei tip Trofeu din cadrul CNCTE 2013:
Regulamentul de concurs este regulamentul Federaţiei Române de Turism şi Ecologie. Concursul este deschis tuturor cluburilor şi asociaţiilor de turism din ţară, afiliate sau nu FRTE, dar în clasamentul general al FRTE vor fi punctate doar cluburile afiliate. În cadrul concursului fiecare club poate intra cu maxim 2 echipaje alcătuite din 3-5 persoane, mixt. Pentru clasamentul FRTE va puncta un singur echipaj de club, dinainte stabilit. Acesta va intra primul în concurs. Participanţii la orientare, teste teoretice, escaladă şi cros vor face obligatoriu parte din echipa de regularitate.
Probele de concurs:
- Proba de regularitate – În cadrul probei se va verifica deţinerea echipamentului obligatoriu individual şi de echipă. Pe parcursul probei se vor desfăşura proba de Escaladă şi probele de Testare Teoretică a cunoştinţelor despre Floră şi faună, Meteorologie aplicată, Alpinism teoretic, Sanitar teoretic şi Zonă. Echipamentul obligatoriu individual: bidon apă min. 1 litru, fluier, frontală, sursă de foc, pelerină de ploaie. Echipament obligatoriu echipaj: busolă, trusă de prim ajutor (dezinfectant, pansament, faşă, faşă elastică, atele, garou, pipa Guedel), rucsac, folie de supravieţuire. Datorită specificului zonei, această probă va fi înlocuită cu proba de Orientare de Noapte.
- Proba de orientare sportivă – Proba va avea două categorii: masculin şi feminin, punctajul maxim pe fiecare categorie fiind de 12,5 puncte (jumătate din punctajul maxim posibil) pentru cel mai bun timp.
- Proba de Escaladă – Proba va avea două categorii (masculin şi feminin), punctajul maxim pe fiecare categorie fiind de 12,5 puncte (jumătate din punctajul maxim posibil) pentru cel mai bun timp sau cea mai mare înălţime escaladată în cazul în care niciun concurent nu atinge topul. În final se vor însuma punctajele pe echipe şi echipa cu cel mai bun punctaj cumulat va obţine 25 de puncte. Timpul maxim acordat pentru parcurgerea traseului este de 7 minute. Concurenţii trebuie să îşi asigure încălţari specifice probei. Proba se va desfăşura pe stâncă proponderent din granit.
- Teste teoretice – 5 teste x 200=1000 de puncte S.P.S. şi 25 de puncte S.P.P. pentru cel mai bun punctaj obţinut pentru toate testele însumate. Testele vor verifica cunoştinţele de Floră şi faună, Meteorologie aplicată, Alpinism teoretic, Sanitar teoretic şi Zonă. Vor fi 10 întrebări de tip grilă pentru fiecare test, fiecare cu 3 opţiuni si având unul două, trei sau niciun răspuns corect.
- Proba cultural-artistică – Se va ţine cont cu stricteţe de tematică: sport, turism, natură, ecologie. Format minim impus: 3 melodii (imnnul clubului + 2 melodii – cel puţin una dintre ele trebuie să fie compoziţie proprie), o poezie (nu va fi obligatoriu compozitie proprie, dar va fi menţionat titlul şi autorul poeziei) şi o scenetă umoristică sau pantomimă (nu va fi obligatoriu compoziţie proprie). La probă vor participa cel puţin două persoane din acelaşi club. Durata: 25 minute (+ 2 min).
Fiecare secţiune (Muzică, Poezie, Umor) va fi apreciată cu note de la 1 la 10. A patra notă (1 la 10) este nota generală ce cuprinde aprecierea prezenţei scenice, a continuităţii momentelor componente, duratei regulamentare a programului, tematică, impresia artistică, etc. Pentru cea mai bună medie generală obţinută la această probă în urma jurizării se vor acorda 25 puncte.
- Proba de cros – Va avea două categorii (masculin şi feminin), punctajul maxim pe fiecare categorie fiind de 12,5 puncte (jumătate din punctajul maxim posibil) pentru cel mai bun timp. În final se vor însuma punctajele pe echipe şi echipa cu cel mai bun punctaj cumulat va obţine 25 de puncte. Lungimea traseului va fi de 5000 metri la categoria masculin şi 3000 metri la categoria feminin.
- Proba surpriză – Echipaje mixte de 3 membri vor participa la competiţii ce includ abilitati sportive, de coordonare si lucru in echipa, ingeniozitate si tehnici de supravietuire (foc, noduri, etc.). Proba are mai multe etape eliminatorii.
- Concursurile de fotbal şi volei – vor avea regulamentele detaliate la şedinţa tehnică.
Bibliografie:
– www.ddbra.ro, Descrierea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării de pe site-ul Administraţiei Rezervaţiei;
– Cursul SMURD – http://scolidesoferi-teste.ro/resources/SMURD.pdf ;
– Meteorologie aplicată – Dan Remus Mitruţ, 2004;
– Kargel, Walter – Alpinism – Tehnica sportului de munte, ed. Sport-Turism, Bucureşti, 1981;
– Atlasul Botanic al României – Editura Didactică şi Pedagogică, ed. 2007;
Posibilităţi de cazare:
Lângă tabăra există o pensiune cu o capacitate de 6 camere duble, cu baie în cameră. Camera este doar pentru 2 persoane, proprietarul nu va accepta în incintă alte persoane decât cele care au închiriat camera. Preţul este de 120 lei/noapte/cameră, iar acesta include cafeaua de dimineaţă, accesul la o bucătărie comună şi la două frigidere comune şi, la toate acestea, fiecare cameră beneficiază de o barcă cu vâsle cu care participanţii se pot plimba pe lacul din apropiere.
Acces:
Cu autovehicule:
– vezi harta de la finalul invitaţiei;
– Tabăra va fi amplasată pe malul sudic al lacului Parcheş, în comuna Somova, lângă localitatea Parcheş;
– Până în tabără se poate ajunge cu autovehicule, după cum urmează:
- dinspre Galaţi: trecere BAC – I.C. Brătianu – DJ 222M – Garvăn – DN 22E – Isaccea – Somova – stânga la intrare, indicatorul spre Parcheş (va fi marcat de organizatori);
- dinspre Brăila: trecere BAC – Smârdan – DN 22D – Jijila – Garvăn – Isaccea – Somova – stânga la intrare, indicatorul spre Parcheş (va fi marcat de organizatori);
- dinspre Hârşova: spre Tulcea – stânga spre Somova – dreapa la ieşire din satul Somova, indicatorul spre Parcheş (va fi marcat de organizatori);
– Traversările cu BAC la Galaţi şi Brăila sunt din jumătate în jumătate de oră, de la 06:00 – 22:00;
– Preţul pentru un autovehicule îl găsiţi pe www.navrom.ro şi pe www.romnav.ro ;
Cu microbuz:
– Trecere BAC Galaţi – (Somova) Tulcea – nr. tel. autogară Tulcea 0240.513.304;
NOTĂ:
- Camparea se va face sub îndrumarea organizatorilor, în spaţiile special amenajate;
- Parcarea maşinilor se va face organizat, separat de tabăra de corturi;
- La sosirea în tabără, se vor completa formularele puse la dispoziție de organizatori (tabel nominal cu membrii clubului participant la etapă, lista cu echipajele care vor participa la probele de orientare, alpinism practic, surpriză și cros) și se vor preda la şedinţa tehnică;
- Va exista o singură vatră de foc; este interzisă realizarea altor vetre;
- Fiecare club, la sosirea în tabără, va primi saci de gunoi. La plecare vor lua cu ei sacii de gunoi şi îi vor livra la primul container din localitatea Somova sau Isaccea;
- Responsabilului de grup îi revine obligaţia de a aduce la cunoştinţa membrilor grupului său regulile de prevenire a accidentelor şi a normelor de conduită civilizată precum şi regulamentul concursului;
- Se pot organiza plimbări și mese pescărești în Delta Dunării. Relații suplimentare vor fi furnizate de organizatori;
- Organizatorii îşi rezervă dreptul de a face modificări în programul probelor în funcţie de condiţiile meteo şi numărul de participanţi.
FOARTE IMPORTANT:
Pentru buna organizare și desfășurare a trofeului este absolut necesară confirmarea participării până în data de 22.07.2010 atât telefonic cât și prin e-mail unde se va atașa un tabel nominal cu numele și prenumele, CNP-ul fiecărui participant şi persoana responsabilă pentru respectivul club, asociație sau grup.
Taxă participare:
– 10 lei/persoană;
– donaţii de hainuţe, jucării, rechizite, cărţi pentru copiii din Centrul Profamilia Somova;
- SCĂLDATUL ESTE STRICT INTERZIS ÎN AFARA ZONELOR AMENAJATE!
- SE POATE PESCUI AVÂND PERMIS DE PESCUIT CORESPUNZĂTOR ZONEI!
- PARTICIPAREA SE FACE PE PROPRIE RĂSPUNDERE!
CONTACT:
Tiberiu Andrei: 0741.062.158;
Mariana Tudor: 0740.885.643;
e-mail: albatrosgalati@gmail.com;
facebook: Albatros Galaţi
www.albatrosgalati.org